Ste príbuzní ľadového muža?

Ötzi je moderné meno múmie človeka z doby približne 3300 pred Kristom.
Ötzi je moderné meno múmie človeka z doby približne 3300 pred Kristom.

Možno si pamätáte príbeh pravekého lovca Ötziho. Ak nie, tu je malé pripomenutie. Dvojica nemeckých turistov sa 19. septembra 1991 vracala z alpskej túry blízkosti rakúsko-talianskej hranice. Keď schádzali z hory, všimli si, že z ľadu vyčnieva hlava s ramenami. Mysleli si, že narazili na telo nezvestného horolezca, zachyteného lavínou. V skutočnosti objavili telo pravekého muža…

Na to však prišli až vedci, keď sa telo podarilo dopraviť na univerzitu v Innsbrucku. Muž dostal prezývku Ötzi, podľa údolia Ötz, v blízkosti ktorého zahynul. V roku 2008 bola zverejnená analýza mitochondriálnej DNA tohto pravekého muža. Materiál bol získaný zo 70 miligramového vzorky črevnej tkaniva mŕtveho tela.

Prvé výsledky naznačovali, že ide o príslušníka genetickej línie, ktorá je v posledných 5000 rokov extrémne vzácna. Neskôr sa objavili vedecké štúdie, ktoré naznačovali, že žiaden Európan dnes nemôže tvrdiť, že je Ötziho potomok, pretože jeho etnická skupina už v Európe nežije. Objavili sa dokonca špekulácie, že Ötzi bol neplodný.

Medzi genetickými testami dostupnými historikom pátrajícím po stratených vetvách rodinného stromu je v súčasnej dobe najpoužívanejší analýza Y-chromozóme a mitochondriálnej DNA. Pri stále väčšej obľube testovania DNA v rámci genealogického pátrania by bolo zaujímavé zistiť, že sme príbuzní tohto pravekého lovca.

A čo vy? Dali ste si urobiť analýzu DNA? Viete si predstaviť, že by ste sa podobného výskumu zúčastnili?