Koniec Family Tree Maker

Ako to už na Facebooku naznačil Duros, Family Tree Maker, jeden z najlepšie predávaných genealogických programov, sa rozhodli jeho vývojári “zarezať”. K 31. decembru končia s predajom a o rok neskôr skončí prepojenie medzi FTM a Ancestry.com. Pre mnohých je to studená sprcha. Family Tree Maker je vynikajúci program na spracovanie rodinnej histórie a prepojenie so službou Ancestry.com z neho robí absolútnu špičku.

Vyzerá to teda, ako logický nezmysel. Je možné, aby sa neoplatilo vyvíjať a následne predávať program, ktorý samotní producenti promovali ako “the world’s No.-1 selling family history software”? Je možné, aby sa neoplatilo pokračovať v práci na aplikácii, ktorá v hodnotení najlepších genealogických programov pre rok 2015 a 2016 skončila s prehľadom na prvom mieste? Nuž, je to možné a pri bližšom pohľade zistíme, že to nie je nič výnimočné. Po príklady netreba ísť ďaleko:

MS Office – bezpochyby najlepšie predávaný balík kancelárskeho softvéru. Ťažko nájdeme niekoho, kto ho aspoň istý čas nepoužíval. Word, Excell a Outlook sú štandardom vo firemnom prostredí. Napriek tomu je stále väčší problém kúpiť klasickú krabicovú verziu. K dispozícii je hlavne riešenie Microsoft Office 365, kde pri priebežnom platení “členského” získate prístup k najnovšej verzii Office. Samozrejme, len pokiaľ platíte. Podobný princíp platí pre Adobe a jej programy Photoshop. Ilustrator či Lightroom. Ekonomika softvérových spoločností prechádza od krabíc k predplatenému prístupu. Počítačový priemysel sa posúva od programov nainštalovaných lokálne na domácom počítači ku cloudovým riešeniam, keď všetky potrebné dáta sú na serveroch a klient k nim pristupuje väčšinou z prostredia internetového prehliadača.

Dôvodov je niekoľko. Mnohé aplikácie (a Family Tree Maker medzi ne patrí) sa dostali na úroveň, keď je mimoriadne ťažké vymyslieť niečo, čo presvedčí zákazníka, aby chcel novú verziu programu. Fakt, že všetci majú k dispozícii práve tú najnovšiu verziu programu, znižuje náklady producenta na technickú podporu starších verzií. Niečo vám nefunguje? Stiahnite si novú verziu programu, máte to zadarmo (rozumej v cene predplatného). Nižšie náklady na marketing a promo pre novú verziu… Výhody jednoznačne hovoria v prospech predplatného pred krabicami. A tieto výhody zabili Family Tree Maker.

Pre Ancestry.com znamená táto zmena fakt, že sa môžu naplno sústrediť na svoj web a na služby, ktoré poskytujú online. Ancestry.com totiž dlhé roky prevádzkovala dva systémy. Jeden v podobe programu Family Tree Maker, druhý online na stránkach na rovnakej adrese, ako je názov spoločnosti.

Pred niekoľkými rokmi skončil Personal Ancestral File, nasledoval vo svete populárny The Master Genealogist. Teraz priešiel rad na Family Tree Maker. Viaceré spoločnosti prišli s ponukou zľavneného prechodu na ich produkty:

  • RootsMagic
  • Legacy Family Tree
  • Ancestral Quest
  • MyHeritage Family Tree Builder

Je otázkou pár rokov, kedy zaniknú aj tie. Kráľ Family Tree Maker je mŕtvy a ostatné “krabice” pôjdu za ním. Nech žije kráľ cloud.