Family Tree Builder. Dobrý sluha, zlý pán

Myheritage
Myheritage

Pravidelní návštevníci fóra pred časom zachytili moju čerstvú skúsenosť s programom Family Tree Builder. Veľmi populárny, veľmi užívateľsky prívetivý a aj veľmi otravný program – najmä, keď sa dožaduje toho, aby ste si zakúpili licenciu na vyššiu verziu.

Len nedávno som prešiel na novú verziu programu. Verzia 7.0 sľubovala zaujímavé novinky v oblasti vyhľadávania zhôd s inými rodokmeňmi a podobne. Priniesla mi však aj jeden neplánovaný „bonus“ – čuduj sa svete, z databázy mi zmizli všetky poznámky k osobám zachyteným v rodokmeni. Programu sa totiž nepáčilo, že som si prepol pôvodne slovenské rozhranie do anglického.

Časť dát tak bez varovania zmizlo. Po chvíli (hodnej chvíli) trápenia sme s Durosom našli „jednoduché“ riešenie. Bolo treba:

  1. premenovať dátový súbor z formátu uzed na archív zip.
  2. Zo zipu bolo treba vyexportovať textový súbor
  3. textovému súboru zmeniť koncovku na GED
  4. výsledný súbor následne importovať do FTB
  5. Ten následne (súboru, ktorý pracoval s jeho dátovou štruktúrou!!!) oznámil, že pri importe došlo k nejakým nezrovnalostiam, ktoré bližšie nešpecifikoval a sám ich opravil…

Ako sa vraví – celé zle. Človek si to však odtrpel a mal pocit, že môže pokračovať v práci.

Všetko vyzeralo byť celý týždeň v poriadku. Až do nedele večera. Vtedy som zistil, že z databázy zmizlo viac ako 40 osôb. Našťastie mám priebežne vytvárané zálohy, každopádne však najnovšia udalosť znamená dve veci. Stratu niekoľkých desiatok hodín práce. Koniec môjho fungovania s Family Tree Builderom, ako hlavnou aplikáciou na spracovanie genealogických dát.