Odsun Nemcov z ČSR 10. Čísla a fakty na záver

Vojnoví zajatci

Z Československa bolo v roku 1946 odsunutých 2,232.544 Nemcov v rámci organizovaného odsunu: dve tretiny do amerického sektoru, tretina do sovietskeho sektoru do Nemecka (pre porovnanie z územia, ktorá pripadla po druhej svetovej vojne ZSSR a Poľsku, muselo odísť 6 944 000 Nemcov, z ostatných krajín potom 1 865 000 Nemcov).

Avšak nie všetci odsunutí boli skutočne Nemci. Bolo medzi nimi niekoľko tisíc ľudí prevažne žien českej i slovenskej národnosti, ktoré žili v zmiešanom manželstve, a tiež osoby (prevažne zo zmiešaných manželstiev), ktoré sa k Nemcom ohlásili až za okupácie. Počet vyhnaných v rámci tzv divokého odsunu nie je známy.

V rámci povojnového „revolučného zápalu“ bývali v oboch fázach odsunu postihnutí aj nemeckí antifašisti či Židia. Mnohí antifašisti však odchádzali „povinne dobrovoľne“, aby výchovne pôsobili pri denacifikácii svojich krajanov v Nemecku (rozdiel bol množstvo majetku, ktorý si mohli vziať so sebou).

V celom Československu zostalo k 1. januáru 1947 približne 240 tisíc Nemcov. V roku 1950 zostalo v ČSR 165 117 Nemcov, čo je možné považovať za konečný výsledok odsunu. Počet Nemcov teda klesol od r. 1947 o 70 tisíc (emigrácie po februári ’48, prepúšťanie a odsun retribučných väzňov, asimilačnú tlaky).
Na Slovensku žili Nemci naďalej najmä na Spiši. Ich počet sa z približne 35 tisíc v roku 1945 zredukoval do roku 2001 na dve tisícky.

Poznámka: Podľa sčítania ľudu z r. 1930 (posledných objektívnych údajov pred vojnou) žilo v ČSR 3 149 820 Nemcov. Podľa odhadov ich asi 100 až 150 tisíc padlo na fronte alebo za obeť bombardovania, môžeme odhadnúť, že v rámci divokého odsunu bolo vyhnaných cca 600 tisíc ľudí.
Počas celého obdobia dochádzalo aj k nekontrolovanej migrácii na hraniciach s Československa a Nemecka, a to oboma smermi, keď niektorí sa vracali a iní naopak týmto spôsobom odchádzali. Počet obetí transferu od mája 1945 sa podľa posledných výskumov českých i nemeckých odborníkov pohybuje medzi 19 -30 000, z čoho asi 6 000 pripadá na obete násilných činov.

3 thoughts on “Odsun Nemcov z ČSR 10. Čísla a fakty na záver

  • 19. septembra 2010 at 15:38
    Permalink

    Dobrý den,
    ráda bych Vám pogratulovala k velice hezkým genealogickým stránkám.
    Pozorně jsem si přečetla příspěvky k Benešovým dekretům a odsunu Němců po ukončení II. světové války. I fotogalerie je velice zdařilá, ukazujete v ní odsun Němců. Ne všichni Němci byli stejní, někteří byli dobří, někteří zlí. Mám k Vám dotaz, proč tedy neukážete i ty “zlé Němce” v uniformách a jejich hrůzné činy v koncentračních tábore a ghetech.
    camemory

    Reply
  • 19. septembra 2010 at 15:38
    Permalink

    Pekný deň, ďakujem za spätnú väzbu. Téme Benešových dekrétov sa chcem ešte venovať. Súhlasím s tým, že ľudia (Nemci, Maďari, Slováci, Egypťania…) sú dobrí aj zlí. V pátraní po predkoch som zatiaľ narazil na tých Nemcov, ktorí boli po vojne odsunutí. Ako napríklad môj prastarý otec, ktorého odsunuli ako cca 80-ročného a vzhľadom na zdravotné problémy krátko po príchode do Nemecka umrel. Alebo chlapec, ktorého odsunuli, lebo sa podľa polície “aktívne podieľal na rozbití Československa”, pričom sa narodil v roku 1943, takže to ani teoreticky nemohol stihnúť a v čase odsunu mal tri roky.
    To sú konkrétne príbehy ľudí a im sa chcem na stránke venovať práve cez osoby z našej rodiny. Keď narazím na „zlého Nemca“ ako píšete, bude tu o tom rovnaký text ako o tých “dobrých Nemcoch”.

    Reply
  • 26. júla 2020 at 19:48
    Permalink

    Dobrý deň, Nemci ktorí po vojne ostali žiť na Slovensku v našom prípade v meste Levoča nesmeli na verejnosti použiívať svoju materskú reč. Tí, čo boli pristihnutý, že hovoria medzi sebou po nemecky dostali vysokú pokutu, poprípade i trest.Takýto teror voči zbytku Nemcov v Levoči trval až do roku 1954. Postupne sa to uvoľňovať začalo až po smrti K. Gottwalda. Mnoho nemeckých chlapov čo ostali na Slovensku a žili v zmiešaných rodinách, boli odovzdaní Sovietskym jednotkám NKVD, ktoré ich odvliekli do Sovietskych pracovných gulagov. Len mizivé percento ľudí sa z týchto gulagov vrátilo. Len z našej rodiny bolo do Sovietskych gulagov odvlečených 10 osôb, traja z nich tam zahynuli. Z gulagov boli títo chlapy deportovaný rovno do Nemecka. Matky a manželky museli po úradoch vybavovať, aby sa ich synovia a otcovia mohli vrátiť k svojim rodinám na Slovensko. Bola to veľmi zlá doba. Andreas.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *